Inför hundköpet
Går du i hundköpartankar? Vad roligt, men fall inte i fällan att köpa första bästa hund! Ett hundköp är ingen impulsgrej utan måste vara en välgenomtänkt handling. Fel hundras till fel person kan bli ödestigert – både för dig och för hunden.
Varför vill jag ha en hund?
Det är många frågor som man ska ställa sig och den första, och kanske viktigaste, varför vill jag ha hund? Det är viktigt att vara ärlig mot sig själv när man svarar på den. Är du det minsta osäker, lägg ner projektet några månader och fundera igenom saken ordentligt!
Vad vill jag använda min hund till?
Nästa fråga är vad vill jag använda min hund till? Den här frågan är viktig när det är dags att välja ras. Vill jag ha en sällskapshund för dagliga promenader eller vill jag använda min hund till t ex jakt? Att köpa en utpräglad jakthund som sällskapshund är inte schysst mot hunden. En sådan typ av hund vill arbeta och blir inte lycklig om den inte får göra det. Som ägare blir du inte heller lycklig när hunden kommer att försöka få utlopp för sin energi på andra sätt, t ex jaga bilar eller förstöra ditt hem.
Har jag tid med en hund?
Har jag tid med en hund? Att ha hund tar mycket tid, bara de dagliga promenaderna tar minst i genomsnitt 2 timmar om dagen. Sen tillkommer tid och jobb för att t ex gå på kurs med hunden, där du lär dig hur du ska lära din hund de mest elementära saker en hund ska kunna, dvs sitt, ligg, komma på inkallning, gå fint i koppel mm. Har du dessutom valt en ras som kräver någon form av arbete så försvinner det raskt ännu mer tid. Väljer du en ras som kräver mycket pälsvård är det en förutsättning att du är intresserad av detta och har tid.
Hur löser du hundpassningen när du arbetar?
Hur löser du hundpassningen när du arbetar? En hund är ett flockdjur och vill inte vara ensam hela dagarna. Några timmar på dagen kan den vara ensam, men inte hela dagarna. Att köpa en hund för att ha den liggandes ensam hela dagarna är inte snällt mot hunden. En valp måste dessutom lära sig att vara ensam hemma. Dagmatte och hunddagis är alternativ, men det kan vara kostsamma.
Är hela familjen intresserad av en ny familjemedlem?
Är hela familjen intresserad av en ny familjemedlem eller är det bara du? Det här är också en viktig fråga eftersom hela familjen kommer att bli påverkad av den nya familjemedlemmen, oavsett om de vill eller ej… Alla i familjen måste vara överens. Hund och barn fungerar i regel bra tillsammans men det måste alltid var en vuxen som är ansvarig för hunden.
Finns det allergi i familjen?
Finns det allergi i familjen? Då måste ni vara extra noggranna. Hur kul är det att få hem sin lilla efterlängtade valp för att sedan upptäcka att någon är allergisk? Varken ni, hunden eller uppfödaren blir glad. Är ni osäkra, besök uppfödaren vid flera tillfällen för att se hur den allergiske personen reagerar. Om det är möjligt, försök låna hem en hund och lev med den i några dagar. Chansa inte och tro att det går!
Har vi råd att ha hund?
Har vi råd att ha hund? Att köpa hund är den billiga utgiften. Det är de tillkommande kostnaderna som är dyra. En bra försäkring är ett måste och räkna med att försäkringen kostar ungefär 2000-4000.- per år. Kostnaden är beroende på vilken typ av försäkring man tecknar, men en veterinärvårdsförsäkring är ett måste! Det kan bli väldigt dyrt om oturen är framme. I kalkylen måste du också räkna in kostnaden för foder, veterinärbesök (planerade och oplanerade), hundtillbehör, tävlingar och kurser.
Har vi plats för en hund i vårt boende?
Har vi plats för en hund i vårt boende? Se över din boendesituation noggrant. Bor du i lägenhet där det är lyhört? Då kanske du inte blir så populär om din hund skäller. En liten lägenhet och stor hund kanske inte är den allra bästa kombinationen. Är du rädd om parkettgolvet i vardagsrummet? Hundklor gör repor, vare sig du vill det eller ej…
Vilken ras passar mig och mina behov?
När du svarat ärligt på ovanstående frågor och du fortfarande är intresserad av ett hundköp, då är den sista frågan – vilken ras passar mig och mina behov? Köp inte första bästa hundvalp för att den är söt, söta är nämligen alla hundvalpar. Och en sak är säkert, alla hundvalpar växer upp till vuxna hundar. En del blir riktigt stora, andra blir riktigt aktiva, några trivs bäst som sällskapshundar – det finns en ras för varje önskemål. Lägg bara ner tid på research, det har du igen i slutändan!
Val av ras
I Sverige finns det närmare 400 hundraser att välja mellan, en del mer vanliga än andra och en del mycket sällsynta, vilket innebär att det bör finnas en ras för alla. Valet av hundras bör göras med omsorg eftersom ni förhoppningsvis ska tillbringa 10-15 år (mycket storvuxna raser har dock en kortare medellivslängd) tillsammans. Då gäller det att man trivs ihop!
Det finns vissa raser som är utpräglade jakt-, bruks- och vallhundar som inte mår bra om de inte får arbeta. En del hundraser kräver mycket pälsvård, andra kräver mer motion och aktivitet. Det finns stora hundar, små hundar, hundar med mycket päls, hundar som fäller päls, hundar som kräver trimning. Det är viktigt att hitta en ras som passar dina intressen. För att ta reda på mer information om olika rasers egenskaper, besök SKK:s (Svenska Kennelklubben) hemsida och deras länksida. Där kan du länka dig vidare till de olika rasklubbarnas hemsidor och finna information om rasspecifika egenskaper etc.
Det finns mycket litteratur om hundar, läs i lugn och ro det du kan finna. Surfa runt på Internet, där finns det många bra och givande hemsidor om hundar såväl rasspecifika som generella. På det viset kan du gallra bort ett stort antal raser som inte passar dig. Ett tips är att besöka hundutställningar. Då kan du titta på olika hundraser och träffa hundägare som ge dig värdefull information inför ditt blivande hundköp.
Val av uppfödare
När du kommit så långt att du vet vilken ras som skulle kunna passa dig, är det dags att hitta en lämplig uppfödare. Via rasklubben och SKK kan du få information om vilka uppfödare som finns i ”din” ras. SKK hänvisar bara till uppfödare som skött sin uppfödning utan anmärkning. Besök gärna flera uppfödare för att skapa dig en egen uppfattning om rasen. Gör ditt besök hos uppfödaren när denne inte har några valpar, du ska ju lära känna uppfödaren och lära dig mer om rasen, med valpar kring benen hamnar fokus garanterat på valparna. Efter ditt/dina besök kanske det rent av visar sig att rasen inte är något för dig!
När du hittat en uppfödare som du trivs med är det dags att ta reda på mer om de blivande föräldradjuren. Var väl förbered med många frågor till uppfödaren, så som t ex föräldradjurens och den närmaste släktens hälsa, mentalitet, exteriör och funktionalitet. Vilka förväntningar har uppfödaren på den planerade kullen? Stämmer de överens med den typ av hund som du söker?
En god relation till uppfödaren av din valp är A och O, det är ovärderligt att kunna ringa och fråga om saker man undrar över. Uppfödaren i sin tur är säkerligen också glad över att få löpande information om valpens utveckling och hjälper mer än gärna till att svara på frågor.
Val av kön
Det finns för- resp. nackdelar med båda könen och det sägs att tikar ofta är mildare än hanhundar. Inom vissa raser kan det vara stora skillnader mellan de olika könen. Men det är viktigt att komma ihåg att varje hund är en enskild individ. Därför är det nästan omöjligt att säga om en tik eller hane är att föredra. Ta hjälp av uppfödarens erfarenheter!
Tiken löper 2-3 gånger (ungefär 3 veckor åt gången) per år vilket medför ett visst merarbete. Du kan inte släppa ut henne hur som helst när hon höglöper. En tjuvparning går snabbt om du har otur. För det mesta är en tik mer lätthanterlig och foglig än en hanhund, men givetvis finns det undantag! Många tikar blir också skendräktiga efter sina löp och det kan vara en jobbig period för såväl tik som hundägare.
En hanhund kan ha behov av att klättra på rangskalan vilket kan innebära dominansproblem, men även här finns det så klart undantag. Det sägs att tikar löper 2-3 gånger per år och att hanar löper konstant, det ligger något i detta. En del hanhundar kan bli väldigt frustrerad när tikar i grannskapet löper (och tro inte att alla löper samtidigt) och då uppvisa beteenden som inte är önskvärda, t ex att rymma, matvägra och yla.
Oavsett kön så kräver hunden en god och trygg ledare som är konsekvent, initiativrik, tydlig och som hunden kan lita på. Hunden ska veta vad som gäller – det ger trygghet och en god relation mellan hundägare och hund!
Val av valp
En del uppfödare låter inte valpköparen själv välja valp utan placerar valpen där uppfödaren bäst tror att den passar utifrån din personlighet och hur du har tänkt använda hunden. En som vill tävla med sin hund bör kanske inte ha kullens lugnaste valp, likaså bör den som ska ha sin hund som sällskapshund inte ha den vildaste. Uppfödaren har trots allt levt med valparna under många veckor och har iakttagit dem. Det har gjort att uppfödaren har kunnat skaffat sig en uppfattning om deras respektive personligheter. Trots detta kan en uppfödare aldrig garantera att en viss valp blir särskilt lämpad för ett visst ändamål. Det är viktigt att vara medveten om att det är många olika faktorer som har ett finger med i spelet för att resultatet ska bli som man tänkt sig.
I de fall där du får välja din valp själv, välj inte den sötaste bara för att den är söt! Försök att skapa dig en uppfattning om hur valparna är till sitt sätt. Det är alltid olika individer i en kull, det finns de lite lugnare och de som är vildare, de som är framåt och de som är lite försiktiga. Försök att hitta en valp som passar din personlighet. Fråga uppfödaren hur hon/han upplever de olika valparna. I dina ögon kommer din hund att vara den finaste hunden som finns, trots att den kanske inte var sötast i valplådan!
För att du ska kunna skapa dig en egen uppfattning om valparna bör du besöka uppfödaren vid flera tillfällen. Du kan ju ha oturen att komma just som valparna precis lekt och är trötta.
Dagen D – hämtning av valpen
En valp får inte lämna sin uppfödare förrän den är 8 veckor. När du hämtar din nya familjemedlem ska du erhålla följande dokument från uppfödaren:
- registreringsbevis utfärdat av Svenska Kennelklubben
- veterinärbesiktningsintyg som inte får vara äldre än en vecka
- köpeavtal som är underskrivet av båda parter
Förutom ovanstående dokument ska valpen vara ID-märkt och avmaskad minst två gånger. Dessutom ska den vara grundvaccinerad mot parvo. När valpen är 12 v ska den vaccineras valpsjuka och smittsam leverinflammation samt parvo igen. Kom ihåg att skicka in ägaranmälan till SKK och Jordbruksverket!
En del uppfödare lämnar med information om vad du ska tänka på när du får hem din valp. Där kan du hitta t ex vad valpen ska äta, när det är dags för avmaskning och vaccinering, tips på hur du får den rumsren och koppelvan, förslag på kurser etc. Detta varierar dock stort från uppfödare till uppfödare!
Teckna en försäkring på valpen innan eller i samband med att du hämtar den. Uppfödarens försäkring gäller bara en dag efter leverans och hämtar du valpen på en fredag är den oförsäkrad from söndag. Har man otur är olyckan framme när man minst anar!
Slutligen
Att bli hundägare medför många glädjestunder men också mycket arbete. Hunden ska ut i vått och torrt, du kommer att få massor med frisk luft och träffa massor med människor. När du får hem den lilla valpen har du ett grundmaterial att forma och arbeta med. Uppfödaren har bara försett dig med, förhoppningsvis, de bästa förutsättningarna i din lilla valp, men vad det blir av din hund, är vad du gör den till.
Boktips
Nedanstående böcker rekommenderas blivande hundägare att läsa innan valpen flyttar in: Stora boken om att skaffa och leva med hund av Åsa Ahlbom och Anders Hallgren (Semic 2007, ISBN 978-91-552-3596-3)
Valp på väg av Ingrid Tapper (Prisma 2004, ISBN 91-518-4343-9)
Ta kontakt med Svenska Kennelklubbens informationsavdelning innan ditt hundköp, där kan du få många goda råd och tips!